Over ons

Foto van initiatiefnemers Koningshof naast elkaar buiten tussen de moestuinen

Hoe we begonnen zijn

In 2012 organiseerde een groep bevriende landschapsarchitecten LAND atelier een expositie in een braakliggend kassencomplex aan de Koningsweg in Utrecht. Het doel hiervan was om aandacht te vragen voor de in onbruik geraakte stukken land aan de stadsrand van Utrecht, waar eeuwenlang het fruit en de groenten voor de stad werden geteeld.

Samen met Jos Jongerius, de eigenaar van het agrarische land, sloten wij een pact om het historische agrarische gebied nieuw leven in te blazen om zo voedsel weer dichter bij de mensen in de stad te kunnen brengen.

Op de foto de initiatiefnemers van Koningshof Utrecht (v.l.n.r) Jos Jongerius, Robbert Jongerius, Roeland Meek, Akke Bink en Gijs Rijnbeek.

 

Initiatiefnemers

 

ROBBERT JONGERIUS

Robbert is opgegroeid aan de Koningsweg in Utrecht-oost en heeft van jongs af aan meegewerkt in het familiebedrijf van zijn vader en opa. Hij begeleid het teeltplan in de kas voor toprestaurants als Vaartse Rijn. In 2016 is hij afgestudeerd als landschapsarchitect aan de Academie van Bouwkunst.

AKKE BINK

Na de hoveniersopleiding heeft Akke de stap gezet om de studie tuin- en landschapsinrichting te volgen aan Van Hall Larenstein te Velp. Naast het ontwerpen van tuinen is Akke actief betrokken bij projecten in Utrecht-oost zoals de herinrichting van de Oosterspoorbaan.

GIJS RIJNBEEK

Als telg van een bekende boomkwekersfamilie is Gijs veelal actief in de fruitboomgaarden van Koningshof. Daarnaast werkt Gijs vaak aan kunstzinnige projecten en bijzondere objecten in de buitenruimte.

ROELAND MEEK

Als gedreven vakman en landschapsarchitect is Roeland een veelzijdige persoon die voedsel gerelateerde thema’s op alle schalen met elkaar verbindt. Met zijn afstudeerproject op de Academie van Bouwkunst onderzoekt hij de relatie tussen lokale voedselteelt en de stad Utrecht.

JOS JONGERIUS

De inbreng van de traditionele agrarische kennis komt met name van Jos, die van kinds af aan groente en fruit heeft geteeld in het eeuwenoude familiebedrijf. Jos is naast zijn werkzaamheden voor Koningshof ook werkzaam als hovenier bij de Botanische tuinen te Utrecht. Jos heeft praktische kennis van o.m. groente en fruitteelt.

Stichting Koningshof Utrecht

  • Paul Verhagen – Voorzitter
  • Joan van Aalst – Penningmeester
  • Eva Leffef – Secretaris

Jaarverslagen en beleid

Samenwerkingspartners

Logo van Gemeente Utrecht
Logo Het lunettenpark
Logo VOKO (Voedselcollectief Utrecht)
Logo Slow Food Youth Nerwork
Logo van Alles is Gezondheid
}

OPENINGSTIJDEN

Elke zaterdag geopend
van 10.00 tot 15.30 uur

Koningsweg 135a
3585 LA Utrecht

Locatie

Heb je vragen over Koningshof,
stuur ons een e-mail:

info@koningshof-utrecht.nl