Over ons

Hoe we begonnen zijn

In 2012 organiseerde een groep bevriende landschapsarchitecten een expositie in een braakliggend kassencomplex aan de Koningsweg in Utrecht.

Het idee: aandacht vragen voor de onbruik geraakte stukken land aan de stadsrand van Utrecht. Daar waar eeuwenlang het fruit en de groenten voor de stad werden geteeld. Op deze dag werd een pact gesloten tussen de vrienden en de eigenaar, om het historische agrarische gebied nieuw leven in te blazen om zo voedsel weer dichter bij de stadsmensen te kunnen brengen.

Onze missie

Verbinden van Utrecht met lokaal gezond voedsel

Wat moeten we veranderen om de negatieve gevolgen van de huidige voedselindustrie te keren. Hoe kunnen we invloed hebben op het bewustzijn over ‘goed voedsel’ bij mensen en de manier waarop we eten?

Er is een groeiende beweging tegen de huidige voedsel industrie. We zien het aantal lokale producten in de restaurants en winkels toenemen, stadsboeren veroveren de gemeente plantsoenen en er worden voedselcollectieven georganiseerd.

 Koningshof stimuleert deze tegenbeweging en organiseert verschillende activiteiten om het voedselbewustzijn te versterken en discussies te ontlokken: Workshops, Koningshof to Go, excursies, markten, evenementen, filmavonden en debat.

  Even voorstellen

   

  JOS JONGERIUS

  De inbreng van de traditionele agrarische kennis komt met name van Jos, die van kinds af aan groente en fruit heeft geteeld in het eeuwenoude familiebedrijf. Jos is naast zijn werkzaamheden voor Koningshof ook werkzaam als hovenier bij de Botanische tuinen te Utrecht. Jos heeft praktische kennis van o.m. groente en fruitteelt.

  AKKE BINK

  Na de hoveniersopleiding heeft Akke de stap gezet om de studie tuin- en landschapsinrichting te volgen aan Van Hall Larenstein te Velp. Naast het ontwerpen van tuinen is Akke actief betrokken bij projecten in Utrecht-oost zoals de herinrichting van de Oosterspoorbaan.

  ROBBERT JONGERIUS

  Robbert is opgegroeid aan de Koningsweg in Utrecht-oost en heeft van jongs af aan meegewerkt in het familiebedrijf van zijn vader en opa. Hij begeleid het teeltplan in de kas voor toprestaurants als Vaartse Rijn. In 2016 is hij afgestudeerd als landschapsarchitect aan de Academie van Bouwkunst.

  ROELAND MEEK

  Als gedreven vakman en landschapsarchitect is Roeland een veelzijdige persoon die voedsel gerelateerde thema’s op alle schalen met elkaar verbindt. Met zijn afstudeerproject op de Academie van Bouwkunst onderzoekt hij de relatie tussen lokale voedselteelt en de stad Utrecht.


  JORIS VAN VELTHOVEN

  Joris is gespecialiseerd in natuurlijke processen, permacultuur en biodiversiteit. Deze kennis weet hij op vernieuwende wijze toe te passen in zijn werk. Ook is Joris veel bezig met het bewerken van natuurlijke objecten in meubelstukken en kunst. Het imkervak heeft hij op van zijn vader geleerd. Ondertussen leven er drie bijenvolkeren op de Koningshof.

  GIJS RIJNBEEK

  Als telg van een bekende boomkwekersfamilie is Gijs veelal actief in de fruitboomgaarden van Koningshof. Daarnaast werkt Gijs vaak aan kunstzinnige projecten en bijzondere objecten in de buitenruimte.

  Onze jaarverslagen

  Download de jaarverslagen van Koningshof

   2018 beleid beschikbaar hier